Newsroom

In de media

StudentenWerk op LSVB.nl

25-02-2009

Crisis! Moet ook de student zich zorgen gaan maken over de portemonnee?

De studiefinanciering komt nog iedere maand binnen en de bierprijzen zijn nog niet gestegen: voor de student valt de kredietcrisis op het eerste gezicht wel mee. Terwijl de hele wereld op zijn grondvesten lijkt te schudden hoeven studenten zich nog niet veel zorgen te maken over de toenemende financiële problemen. Sterker nog, het kan zelfs voordelen bieden.
Door: Loes van Suijlekom

Kamerprijzen
Allereerst komt er door de crisis steeds meer beweging in de markt voor studentenhuisvestiging. Dit kan al op korte termijn positief uitpakken voor de studenten die op zoek zijn naar een kamer. Uit een onderzoek van de site met het grootste particulier kameraanbod van Nederland, Kamernet.nl, blijkt dat het aanbod van studentenkamers toeneemt onder invloed van de kredietcrisis. Omdat huisbezitters hun woning moeilijk verkocht krijgen, zullen ze deze steeds meer (tijdelijk) gaan verhuren. Volgens Kamernet.nl zullen ook veel logeerkamers en dergelijke te huur worden aangeboden voor extra inkomsten. Voor studenten is deze toename aan de aanbodzijde natuurlijk positief. Bas Geenen, woordvoerder van Kamernet, ziet echter nog geen daling in de prijzen. De prijs van een kamer ligt vergeleken met vorig jaar 6,3% hoger, Geenen denkt echter niet dat deze stijgende lijn langer doorzet. Volgens hem zullen de kamerprijzen nog voor de zomer stabiliseren. Ze dalen echter voorlopig nog niet omdat de energienota wel stijgt; deze hogere kosten worden doorberekenend aan de studenten. Bas Geenen noemt de ontwikkelingen in de kamerprijzen ‘uniek’, maar waarschuwt voor een juichstemming; ‘een betaalbare kamer vinden is nog steeds moeilijk.’

Arbeidersmarkt
Om je, al dan niet betaalbare, kamer en/of studentenleven te financieren heb je als student vaak een bijbaan nodig. Met studiefinanciering alleen redden veel studenten het niet. Hoe zit het met het vinden van werk in crisistijd? Volgens Manon den Hartog, woordvoerster namens uitzendbureau Studentenwerk, neemt de vraag naar studenten als werknemer toe. Terwijl in tijden van financiële teruggang reguliere uitzendbureaus juist minder vacatures hebben, realiseren werkgevers zich volgens Den Hartog dat studenten ‘flexibel, slim en goedkoop zijn en daardoor het werk van fulltime krachten goed kunnen overnemen.’ Hierdoor heeft het uitzendbureau de vraag naar studenten fors zien stijgen sinds de crisis in september officieel werd.

Over inkomsten hoef je je als student dus nog niet druk te maken en ook als je op zoek gaat naar een stage veroorzaakt de kredietcrisis weinig problemen. Volgens een woordvoerder van stagebureau Integrand is er juist meer plaats voor studenten bij bedrijven die op dit moment geen nieuw fulltime personeel willen aannemen. Zij laten het werk dat hierdoor blijft liggen invullen door een stagiair. Toch zijn er wel enkele organisaties waar geen plek (meer) is voor stagiaires. Integrand merkt dit echter niet in de hoeveelheid stages die ze kunnen aanbieden. Uit een recent onderzoek van Stagebureau, de Stagemonitor 2008, blijkt ook dat bedrijven door de kredietcrisis steeds vaker stagiairs inzetten. In vergelijking met vorige onderzoeken wordt ook duidelijk dat studenten sneller een stage vinden.

Uit deze positieve geluiden kan geconcludeerd worden dat er voor diegenen die op dit moment midden in hun studietijd zitten geen reden is tot paniek. In de NRC-next van 26 januari 2009 stond echter een verontrustend artikel over starters op de arbeidsmarkt. Volgens de krant zou het voor de toekomstige afgestudeerden heel moeilijk worden om aan een baan te komen. In het krantenartikel raadt onderzoeker Frank Cörvers studenten dan ook aan om snel af te studeren zodat ze de grote stroom afgestudeerden aan het eind van het schooljaar voor zijn. ‘Lukt dat niet, volg dan nog een extra opleiding totdat de ergste crisis voorbij is.’

Bezuinigende overheid, budgetterende student?
Op dit moment heb je als student dus nog niet echt iets te vrezen, je kamer wordt niet duurder, je komt makkelijk aan een bijbaan of stage en als je nog even doorstudeert hoef je voorlopig nog niet te concurreren op de arbeidersmarkt. Maar de steeds groeiende tekorten van de Nederlandse overheid zullen uiteindelijk ook de ‘zorgeloze’ studenten kunnen treffen. Vrijdag 13 februari kondigde De Volkskrant aan dat het kabinet waarschijnlijk drastisch zal moeten bezuinigen om binnen de vastgestelde begrotingsregels te blijven. De beoogde 20 miljard aan besparingen moet ook ergens vandaan komen en studenten ontkomen waarschijnlijk niet aan de gevolgen hiervan. Zoals duidelijk wordt uit het artikel over studiefinanciering is het mogelijk dat het kabinet zal besluiten om het geld in het onderwijs anders te gaan verdelen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat studenten hun studie zelf moeten gaan financieren. Misschien is het wijselijk om met deze kennis in het achterhoofd ook als student wat meer te gaan budgetteren. Een biertje minder in de kroeg kan op de lange termijn al een verschil maken.

Share me!