Newsroom

Persberichten

Kwart jongeren wil niet studeren onder sociaal leenstelsel

02-11-2012

Kwart jongeren wil niet studeren onder sociaal leenstelsel

Sociaal leenstelsel gaat langstuderen niet tegen, zeggen jongeren

 

Ruim een kwart van de jongeren zegt niet te willen studeren onder het sociaal leenstelsel van kabinet Rutte-Asscher. Zij studeren liever niet als zij daarvoor moeten lenen. Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendbureau StudentenWerk. Het uitzendbureau vroeg 688 jongeren* of zij sneller zouden afstuderen met een groeiende studieschuld in het achterhoofd. Ruim acht op de tien respondenten weerspreken dit.

 

In het regeerakkoord dat deze week bekend is gemaakt, staat het zwart op wit: de basisbeurs, die nu nog wordt omgezet in een gift als studenten hun studie afronden, gaat verdwijnen. Vanaf het studiejaar 2014/2015 wordt deze basisbeurs omgezet in een lening die tegen een lage rente moet worden terugbetaald. Een van de redenen is dat deze lening het langstuderen moet tegengaan. StudentenWerk was benieuwd hoe de studenten hier tegenover staan en zette een onderzoek uit.

 

Grafiek studielening

De meeste jongeren (37%) zeggen extra te gaan werken om de lening zo laag mogelijk te houden, waardoor ze alsnog studievertraging zouden oplopen. Twee op de tien ondervraagden zien geen relatie tussen de studielening en hun studieduur: zij beschouwen tentamens als belangrijkste studievertrager. Die worden er niet makkelijker of moeilijker op, of ze hun studiebeurs nu moeten terugbetalen of niet. ‘The lucky few’ (3%) voorspellen geen verschil in de duur van hun studie, omdat hun ouders toch wel alles betalen.

 

Mannen positiever

Toch staat 13% van de ondervraagden wel positief tegenover de studielening. 11% vindt het motiverend dat zij minder schuld opbouwen als zij harder studeren. De overige 2% denkt met een studielening beter na te zullen denken voor zij uitgaven doen die studieontwijkend gedrag bevorderen. Opmerkelijk is dat in de positieve groep de mannen in de meerderheid zijn (56% om 44%). De vrouwen zijn weer in de meerderheid in de groep die extra zou werken om de lening te verlagen (60% om 40%).

 

Vooral mbo’ers zien het somber in

Bijna de helft (49%) van de groep die helemaal niet wil studeren onder het sociaal leenstelsel volgt een mbo-opleiding of heeft die afgerond. Hbo’ers en scholieren zijn met 28% en 16% minder negatief. Van de universitair geschoolden laat slechts 5,9% zich van een studie weerhouden door een lening. Dit kan iets te maken hebben met de economische situatie van het thuisfront; bijna de helft van the lucky few met gulle ouders is wo’er (48%). Vooral vrouwen profiteren hiervan (62%).

 

Over StudentenWerk

StudentenWerk, opgericht in 2000, maakte als een van de eerste uitzendbureaus online solliciteren mogelijk. Inmiddels is StudentenWerk met meer dan 25 vestigingen en een database van ruim 1 miljoen jongeren het grootste studentenuitzendbureau van Nederland. StudentenWerk voert maandelijks onderzoeken uit om haar doelgroep, generatie Y, nog beter te leren kennen. Dit jaar won StudentenWerk de titels Flexspecialist van het Jaar en Best Managed Company van 2012.

 

* Voor het onderzoek werden 688 scholieren, studenten, starters en young professionals tussen de 17 en 35 jaar ondervraagd. 96% van de respondenten is tussen de 17 en 27 jaar oud. De opleidingenverhouding is als volgt: middelbare school (15%), mbo (30%), hbo (34%), wo (20%), onbekend (1%).

Share me!